27 Aralık Atatürk'ün Ankara'ya Gelişi

27 Aralık Atatürk'ün Ankara'ya Gelişi

27 Aralık 1919 saat 14.00 suları Mustafa Kemal ATATÜRK ve Temsilciler Heyeti Dikmen tepelerinden Ankara'ya geldiler. Bağımsızlık için, vatan için, ülkenin başkenti için..

Birinci Dünya Savaşı’nın sonunda yurdumuz savaşta yenik sayıldı. İtilaf devletleri ve Osmanlı Devleti arasında imzalanan Mondros Mütarekesi’nin ardından düşmanlar yurdumuzu bölmek için işgallere başladılar. İstanbul, Antalya, Maraş, Adana, Urfa, Antep ve İzmir düşmanlar tarafından işgal edildi.

Atatürk halk ile bütün olmak, bağımsızlık ateşini yakmak, mili direnişi başlatmak ve vatanı kurtarmak için 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a çıktı. Samsun’da çalışmalarını tamamlayan Mustafa Kemal daha rahat çalışmak ve Anadolunun içlerine sokulmak için Havza’ya geçti. 28 Mayıs 1919 tarihinde Havza Genelgesi’ni yayınladı.12 Haziran 1919 tarihinde Amasya’ya geldi. Burada komutanlarla birlikte yaptığı toplantılar sonucu 22 Haziran 1919 tarihinde Amasya Genelgesi’ni yayınlandı. Amasya’dan Erzurum’a Erzurum Kongresini yapmak için geçen Mustafa Kemal burada 23 Temmuz 1919 tarihinde Erzurum Kongresini yaparak Sivas’a geçti ve 4 Eylül 1919 tarihinde Sivas Kongresini düzenledi. 20-22 Ekim 1919 tarihinde İstanbul Hükümeti’ni temsilen Bahriye Nazırı Salih Paşa ile Temsil Heyeti başkanı Mustafa Kemal arasında 3 gün süren Amasya Görüşmeleri gerçekleşti. Erzurum ve Sivas Kongrelerinde milli iradeye dayalı bir hükümet kurulması ilk hedef olarak belirlendi.Bütün illere telgraf çekilerek halkın kendi adına karar verecek temsilciler seçmesi istendi.

Stratejik konumu ile haberleşme ve ulaşım ağlarına yakınlığı, işgal edilen ve düşmanla mücadele edilecek cephelere olan neredeyse eşit uzaklığı ve Ankara halkının daveti ile Mustafa Kemal ve Temsil Heyeti 27 Aralık 1919 tarihinde Dikmen'de Ankaralılar tarafından büyük coşku ile karşılanarak Ankara'ya geldi.

Dikmen'de bugün heykeller ile o günün temsil edildiği parkın yakınlarında kendisini ve heyeti karşılamaya gelen halka ülkenin bulunduğu durumu anlatmış ve halkın desteğini alarak halka birlikte mücadelesini sürdürmüştür.

Bu tarihten sonra Ankara, Kurtuluş Savaşının yönetildiği merkez, Temsil Heyetinin birlikte vatan için çalıştığı şehir ve ülkemizin başkenti oldu.