27 ARALIK ATATÜRK'ÜN ANKARA'YA GELİŞİ Kutlu Olsun...

27 ARALIK ATATÜRK'ÜN ANKARA'YA GELİŞİ Kutlu Olsun...

Bugün Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 102. yıl dönümü. Ben ve arkadaşlarım sizlere bu süreçten bahsedeceğiz. Atatürk, 27 Aralık 1919 tarihinde, İstanbul'da yakın zamanda toplanacak olan meclisin çalışmalarını yakından izleyebilmek için Temsil Heyeti ile Ankara 'ya geldi.

Atatürk Samsun'a çıkmış, Havza Genelgesi'ni yayınlamış, Amasya Genelge'si imzalamış, Erzurum ve Sivas Kongreleri'ni imzalamış, Amasya Görüşmeleri'ni silah arkadaşları ve vatanseverler ile gerçekleştirmiş ardından Ankara'ya gelmiştir.

Atatürk Kurtuluş Savaşı'nın en iyi Ankara'dan yönetileceği inancındaydı. Yurdumuzun tam ortasında ve cephelere de eşit uzaklıktaydı. Tüm illerle haberleşme ve ulaşım olanağına sahipti. Bu düşüncelerle Atatürk ve Temsil Heyeti'nin Üyeleri 27 Aralık 1919'da saat 14.00'de Dikmen sırtlanından Ankara'ya geldi.
Ankara ve çevresinin tüm halk, Atatürk'ü ve Temsil Heyeti Üyelerini büyük sevgi ve sevinç gösterileri ile karşıladılar. Davullar çalındı, oyunlar oynandı, Seğmenler gösteriler yaptı.
Bu karşılama Ata'yı çok duygulandırmış, tüm karşılayanlara teşekkür ederek içinde bulunduğumuz durumu, bundan nasıl kurtulacağımızı belirten bir konuşma yapmıştı.

Atatürk'ün Ankara'ya gelişi, Kurtuluş Savaşı dönemindeki en önemli olaylardan biridir. Çünkü Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kuruluşu Türk ordusunun kurulup hazırlanması çalışmaları Ankara'da yapıldı. Ankara milli mücadelenin merkezi haline geldi. Kısaca Ankara o günlerde başkentlik görevini üstlenmiş oldu.

Okulumuz 3/A ve 4/A sınıfı öğrencileri bugün Atatürk'ün Ankara'ya gelişinin 102. yılında küçük bir resim sergisi oluşturdular ve tüm sınıflarda günün anlam ve önemini belirten sunumlarını yaptılar.