Organ Bağışı ve Nakil Haftası

Organ Bağışı ve Nakil Haftası

ORGAN BAĞIŞI HAYAT KURTARIR...

Organ bağışı kişinin hayatta iken kendi özgür iradesiyle, organlarının bir kısmını veya tamamını ölümünden sonra başka hastaların tedavisinde kullanılmak üzere vasiyet etmesidir. 18 yaşını aşmış, akli dengesi yerinde olan herkes organ-doku bağışında bulunabilir.

Organ bağışı yapılmış olsa bile her ölümden sonra organ nakli mümkün değildir. Örneğin; kişi evde, sokakta, acil serviste veya hastanelerin herhangi bir servisinde ölmüş kişilerin organları ülkemizde organ bağışında kullanılamaz.

Yalnızca yoğun bakım ünitelerinde solunum cihazına bağlı olarak ölen, yani beyin ölümü gerçekleşen kişilerin organları nakledilebilir.

Bağış Yapılabilen Organlar: Kalp, Kornea, Tendon, Karaciğer, İnce Bağırsak, Yüz ve Saçlı Deri, Böbrek, Kemik, Ekstremite (Kol,Bacak),
Pankreas, Kas Dokusu, Üst Solunum,
Akciğer, Kıkırdak, Üst Sindirim Yolları, Deri, Uterus

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu organ bağışını insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımlanmıştır. 06.03.1980 tarih ve 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu bildirmiştir. Kuran –ı Kerim’ de Maide suresi 32. Ayette “Kim bir kimseye hayat verirse, o sanki bütün insanlara hayat vermişçesine sevap kazanır.” diye buyrulmuştur.
Kaynak: https://organ.saglik.gov.tr/